Submit to Facebook
Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

DESPRE ACTUARI

Un actuar este o persoana preocupata de managementul riscului. Actuarul este cel care aplica analize si teorii matematice, statistice, economice si financiare pentru a genera solutii de control a riscurilor financiare sau a expunerilor viitoare. 

Actuarii sunt printre cei mai bine plătiţi profesionişti în multe ţări din întreaga lume. Există, de asemenea, o creştere a cererii pentru absolvenţii care combină formarea actuarială de specialitate cu anumite cursuri în domenii conexe. Avem legături strânse cu comunitatea de afaceri la nivel naţional care oferă posibilitatea de stagii de practică pentru masteranzii noştri sau chiar opţiunea de angajare încă din timpul programului de master.

Absolvenţii TACT au numeroase oportunităţi de carieră într-o varietate de industrii – asigurări, bănci, piaţa de capital, consultanţă financiară, audit, pensii, instituţii publice financiare.

In industria asigurărilor, actuarii sunt cei care dezvoltă produse noi, stabilind condiţii de tarifare, pe baza unor seturi specializate de informaţii numerice necesare atingerii cerinţelor minime de solvabilitate a companiei de asigurări în orice moment.

În domeniul pensiilor, actuarii sunt responsabili pentru dezvoltarea şi oferirea de consultanţă privind scheme de pensii.

Ca şi consultanţi, actuarii sunt preocupaţi de subiecte precum fuziuni şi achiziţii, respectarea cadrului legal la nivel de industrie precum şi costurile finanţării proiectelor de investiţii.

În domeniul investiţiilor, actuarii sunt implicaţi în procesul de documentare, tarifare şi management al proiectelor de investiţii, indiferent de forma titlurilor de valoare.

Indatoririle unui actuar:

 • determinarea valorii rezervelor tehnice;
 • controlul activelor admise să acopere rezervele tehnice si/sau matematice;
 • calculul primelor de asigurare.
 • calculul marjei de solvabilitate minime;
 • calculul marjei de solvabilitate de care dispune asigurătorul;
 • calculul beneficiilor obţinute din fructificarea activelor admise să acopere rezervele tehnice pentru asigurările de viaţa;
 • elaborarea, certificarea şi transmiterea către Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a raportului actuarial anual, al cărui conţinut şi formă sunt stabilite prin norme;
 • certificarea tuturor rapoartelor transmise către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor care conţin calculele prevăzute de lege;
 • intocmirea de raportari actuariale catre companiile mama in cazul companiilor multinationale.

 DESPRE ANALISTI DE RISC

Analistul de risc are ca obiectiv principal gestionarea riscurilor la care sunt expusi asiguratorii, fara sa se refere la riscul asumat si aferent unui contract de asigurare care se materializeaza daca evenimentul asigurat se produce, ci la riscurile globale care ameninta existenta asiguratorului si care, in final, pot duce la ruinarea sa.

Negestionarea corecta a acestor riscuri are ca efect faptul ca asiguratorul nu mai este capabil sa isi indeplineasca obligatiile asumate prin contractele de asigurare prin folosirea fondurilor alocate acestui scop datorita fie frecventei daunelor, fie marimii acestora sau a cheltuielilor de administrare. 

Principalele riscuri pe care un analist trebuie sa le aiba in vedere pentru a consolida stabilitatea financiara a unei societati de asigurari sunt urmatoarele:

 • riscurile investitionale;
 • riscurile tehnice;
 • riscurile manageriale;
 • riscul neplatii datoriilor de catre terte persoane;
 • riscul de participare;
 • riscul legat de garantii pentru terte persoane;
 • riscul de subscriere.

Noutati

Tutoriat anul II - Modele cu stări multiple
07 Jan 2019

Vă aducem la cunoștință că luni, 21 ianuarie, ora 18.00, este programat un tutoriat cu tema: Mo [ ... ]

Oportunitate job- Junior Actuary la ERGO Asigurări...
21 Dec 2018

 Adecco Permanent Placement is looking for its client, ERGO Asigurari de Viata, part of one of the  [ ... ]

Oportunitate job- Junior Actuary la ERGO
17 Oct 2018

ERGO Asigurari de Viata, part of one of the biggest German insurance group, is looking for a junior  [ ... ]

Date de contact masteranzi anul I
14 Sep 2018

Bun venit tuturor bobocilor! Pentru o comunicare eficientă pe durata programului vă rog să aveț [ ... ]

Admitere TACT - sesiunea septembrie
08 Aug 2018

A fost anunțată sesiunea de admitere din septembrie care se desfășoară în ASE în perioada 6-8 [ ... ]

Parteneri

 

13 serii de absolventi

Sustinut de Asociatia Romana de Actuariat.

Masterul de Tehnici Actuariale este recunoscut international.

Conditie de inscriere in Registrul National al Actuarilor.